Gatunki miskanta pochodzą z Azji i są roślinami wieloletnimi. Są trawami kłączowymi ze zdrewniałymi łodygami przypominającymi bambusa. Po 2-3 latach uprawy mają możliwości bardzo wysokiego odrostu – łodygi osiągają ponad 3 metry, podczas jednego okresu wegetacyjnego.
Użycie silnego i zdrowego materiału uprawnego jest niezbędne. Ze względów fitosanitarnych (związanych z zapobieganiem chorób roślin) kłącze miskanta powinno pochodzić wyłącznie z krajów europejskich lub śródziemnomorskich.
Spośród wielu gatunków miskanta jedynie miskant olbrzymi (Miscanthus giganteus) jest wartościowy w produkcji biomasy. Miskant jest sadzony wiosną a raz zasadzony może pozostać in situ przynajmniej piętnaście lat. Liście miskanta opadają zimą prowadząc do rozwoju próchnicy i substancji odżywczych w glebie. Późną wiosną i latem miskant wytwarza źdźbła podobne do prętów bambusa, które są zbierane późną zimą i wczesną wiosną.
Zapraszamy do współpracy osoby, zespoły lub podmioty badawczo – rozwojowe działające w obszarze naszych zainteresowań.